Rady a tipy ako vybrať exteriérové schody

Exteriérové schody prepájajú záhradu s podkrovím, terasou, či balkónom na vyšších poschodiach. Majú teda, na rozdiel od interiérových dverí, význam najmä praktický. Netreba ale zabúdať aj na estetickú stránku, pretože masívnosť konštrukcie a celkový vzhľad musia zapasovať do vonkajšieho priestoru. Prečítajte si naše tipy ako vybrať exteriérové schody, aby ste spravili správne rozhodnutia.

Vplyv vonkajšieho prostredia limituje použitie materiálov. Sklo, ktoré sa používa ako súčasť zábradlia interiérových schodov je tu takmer vylúčené. Obmedzené použitie má napríklad aj drevo, ktoré by si vyžadovalo častejšiu a náročnejšiu údržbu.

Prím hrajú predovšetkým kov a betón, ktoré majú veľmi dobrú odolnosť a nízke požiadavky na údržbu.

Je potrebné myslieť na to, že nečistota z topánok môže mechanicky poškodiť nášľapy. Ak je na vašom dvore piesok alebo štrk, odporúčame ísť do kovových nášľapov, ktoré sú dierkované (kovové). Vďaka tomu nečistota prepadne pod schody, kde ju môžete efektívnejšie odstrániť. V prípade betónových nášľapov ich môžu drobné skalky poškriabať, čo časom môže spôsobiť estetické nedostatky.

oceľové nášľapy exteriérových schodov na mieru

Či už si zvolíte betónové alebo železné nášľapy, musíte myslieť predovšetkým na bezpečnosť. Ak by sa na schodisku vyskytovala voda alebo dochádzalo k jej zamŕzaniu počas zimných mesiacov, ohrozilo by to zdravie. Za každých okolností preto myslite na protišmykové vlastnosti nášľapov a až potom sa zamerajte na samotný dizajn.

Neoddeliteľnou súčasťou vonkajšieho schodiska je zábradlie. To síce má svoje obmedzenie, čo sa týka materiálu ( sklo, spomenuté v úvode článku ) ale zároveň poskytuje jedinečnú príležitosť na vytvorenie dizajnového diela.

Krásne tepané zábradlie s rôznymi ornamentmi a vzormi vie dokonale doplniť celkový vzhľad vašej záhrady, či dvora. Zároveň poskytuje pridanú hodnotu v jedinečnosti, keďže je takmer isté, že rovnaké schody by ste nikde inde na svete nenašli.

detail na exteriérové schody na mieru

Pri rozhodovaní o type vonkajších schodov myslite ešte na jednu podstatnú vec. Pod schodiskom vám vznikne (hluchý) priestor. Dopestovať úrodu tam nebude možné, rovnako tak údržba trávnika by bola mimoriadne náročná a nepraktická.

Mnohí naši klienti to vyriešili účelne. Pod schodisko umiestnili IBC kontajnery na vodu, spravili si tam jednoduchú skalku alebo priestor využili ako úložisko na stavebné a záhradné náradie.

schody na mieru s priestorom pre kadu na vodu

Naša firma už viac ako 20 rokov miluje kov. Za tie roky sme si uvedomili hneď niekoľko obrovských výhod kovových schodísk.

  • Nevŕzgajú a nevydávajú rušivé zvuky
  • Majú takmer nekonečnú životnosť
  • Sú farebne prispôsobivé, takže ich môžete kedykoľvek premaľovať
  • Sú bezpečné a odolné
  • Veľmi ľahko sa čistia a udržujú

Nechajte si vypracovať nezáväznú cenovú ponuku schodov na mieru.

 


     

    exteriérové schody na mieru so zábradlím hnedá farba

    exteriérové schody na mieru so zábradlím hnedá farba

    exteriérové schody na kľúč so zábradlím hnedá farba

    exteriérové schody na kľúč so zábradlím hnedá farba

    Zdieľajte tento článok na sociálnych sieťach
    Facebook
    Twitter
    LinkedIn
    Telegram