4 zaujímavé fakty o schodoch, ktoré ste nepočuli

Väčšinou sa v našich blogoch venujeme schodom na mieru z kovu. Predsa len je to niečo, čomu sa venujeme už vyše 20 rokov a zákazníkov máme po celom Slovensku.

Teraz sme si ale pripravili článok na uvoľnenie, alebo ako sa hovorí – ku kávičke, aby sa bolo o čom rozprávať s kolegami v kuchynke.

Poďme sa pozrieť na 4 zaujímavé fakty, ktoré sme našli na webe.

Prečo sú na hradoch točité schody postavené v smere hodinových ručičiek?

Murované schody, nachádzajúce sa v hradných vežiach, vždy stúpajú v smere hodinových ručičiek. Dôvod je prostý – zlepšili obranu budovy. Útočiaci šermiari boli v nevýhode (ako prevažujúci praváci). Museli držať meč v pravej ruke ( na vnútornej strane schodiska ) a boli v značnej nevýhode voči brániacim vojakom.

Niektorí dokonca postavili každý jednotlivý schod v inej šírke. Ľudia, ktorí hrad poznali, si toho boli vedomí a mohli sa podľa toho orientovať, zatiaľ čo akíkoľvek nepriatelia sa mohli pošmyknúť, keď zle odhadli svoj krok.

Najdlhšie schodisko na svete je vo Švajčiarsku

Budete unavení už len pri pohľade naň, nieto ešte pri zdolávaní ohromujúcich 11 674 schodov, ktoré sú potrebné na to, aby ste sa dostali na vrchol lanovky Niesen. Ľudia musia zdolať 1 669 m prevýšenia. Alebo nemusia – vlak, ktorý jazdí vedľa, je vždy k dispozícii, aby vás odviezol.

Niesen run

Na Eiffelovu vežu vyliezol slon

Samozrejme, nevyšiel až na samý vrchol, ale len na prvé poschodie. Napriek tomu ale podivuhodný výkon. Koho ale napadne donútiť slona vyšľapať na eiffelovku? Počas vojny zaznamenali cirkusy pokles návštevnosti svojich predstavení a majiteľa cirkusu Cirque d’Hiver Bouglione napadlo, že by to mohol byť skvelý marketingový trik na prilákanie návštevníkov.

slon eiffelovka

Na niektoré schody potrebujete mať vek a potvrdenie od lekára

Verte tomu alebo nie, točité schodisko v pohorí Taihang v Číne vyžaduje, aby ste predtým, ako naň vystúpite, podpísali vyhlásenie o odmietnutí zodpovednosti. Musíte mať menej ako 60 rokov bez známych srdcových ochorení. Nie je ťažké pochopiť prečo!


Schody sú také vysoké, že ju poryvy vetra môžu pohnúť, ale vyjdite na vrchol a zažijete úchvatné výhľady, ktoré pohorie ponúka.

 

Ak uvažujete nad interiérovými alebo vonkajšími schodmi, neváhajte nás kontaktovať.

 


    Zdieľajte tento článok na sociálnych sieťach
    Facebook
    Twitter
    LinkedIn
    Telegram