Akú farbu schodov zvoliť?

Farba schodiska, a je jedno, či sa jedná o exteriérové alebo interiérové, má dosť podstatný estetický a čiastočne aj bezpečnostný význam.

Množstvo farieb a variácií láka často spôsobí, že je majiteľ schodov viac zmätený, ako rozhodnutý. Dnes vám prinášame pár zaujímavých dizajnových tipov, vďaka ktorým vám s rozhodovaním pomôžeme.

Interiérové schody sú jedným z nosných prvkov celého domu. Masívne rozmery, vzhľad aj umiestnenie na frekventovanom mieste ( najčastejšie v obývačke ) nútia majiteľa premýšľať nad čo najkrajším dizajnom, pretože na schody sa často uprie prvý pohľad návštevy.

Krásne schody na mieru by mali prirodzene pútať pozornosť a tú pritiahnete len vtedy, ak schody budú výrazné a kontrastné.

štýlové interiérové schody na mieru so skleneným zábradlím Levice

štýlové interiérové schody na mieru so skleneným zábradlím Levice

Platí pomerne jednoduché pravidlo – ak máte okolitý priestor svetlý, schody by ste mali farebne ladiť do tmavších odtieňov a naopak. Nie je to samozrejme nutné pravidlo. Mnohé domácnosti farbu ocele na schodisku dolaďujú napr. s inými kovovými časťami priestoru ako sú napr. madlá, úchytky na skrinky, konferenčný stolík a podobne. Vďaka tomu vznikne podvedomé prepojenie prvkov a celkovo priestor vyzerá harmonicky a zladene.

interiérové schody na mieru so zábradlím a dreveným madlom

interiérové schody na mieru so zábradlím a dreveným madlom

Samotné schody nemusia byť samozrejme v jednej farbe. Ak je zábradlie v inej farbe ako konštrukcia a nášľapy, schody tak môžu vyzerať kontrastne a sú viac štruktúrované. Ak čelnú stranu schodov dáte v inej farbe ako samotný nášľap vznikne vám bezpečnostný prvok, práve vďaka farbe.

Vďaka kontrastu medzi týmito časťami schodov je chodenie po schodoch bezpečnejšie, ako keby boli schody z jednej farby. Oceníte to najmä v prípade, ak máte doma deti alebo dôchodcu s horším zrakom.

Pekný kontrast viete dosiahnuť aj použitím rôzneho materiálu. Prirodzená farba dreva sa dá nádherne skombinovať s kovovou konštrukciou, kde sa farebným nápadom nekladú žiadne medze.

interiérové schody na mieru s drevenými šľapákmi spodný pohľad

interiérové schody na mieru s drevenými šľapákmi spodný pohľad

Prím ale hrajú prirodzené farby ako čierna, antracitová, biela, hnedá alebo stále viac populárna „hrdzavá“, ktorá pôsobí dojmom patiny.

Doladiť schody k celkovému priestoru nie je jednoduché, ale stačí sa pridržiavať pár jednoduchých pravidiel.

 


    Zdieľajte tento článok na sociálnych sieťach
    Facebook
    Twitter
    LinkedIn
    Telegram